Nenechte si zkazit Vánoce prasklou vodou ve zdi

Vánoční svátky patří k nejkrásnějším obdobím v roce a je docela pravděpodobné, že i vy se na ně těšíte. Nebudete-li to přehánět s předvánočním shonem a zbytečně se stresovat, mohou mít skutečně poklidný průběh, ve znamení sněhové nadílky, sledování pohádek a s pamlsky v podobě vánočního cukroví.

kleště sikovky

Jakmile se přiblíží Štědrý den, očekáváte, že zůstanete v rodinném kruhu, oproštěni od pracovních povinností, a konečně nadejde okamžik, kdy se usadíte v křesle, zavřete oči, uvolníte se a přestanete se soustředit na každodenní hloupé starosti. A v tu chvíli si povšimnete, že zdivo v obýváku začne před vámi vlhnout a vytvoří se na stěně rozsáhlá mokrá mapa. První, co vás napadne, bude prasklá trubka nebo armatura ve zdi, a v tu ránu je po vánočním rozjímání.

vodovodní baterie

Nenechte si však slavnostní atmosféru pokazit něčím takovým, v poklidu uzavřete hlavní uzávěr vody a ihned vytáčejte telefonní číslo havarijního instalatérského servisu. Měli byste jej mít již uložené v mobilu nebo alespoň někde v poznámkovém bloku či papírovém diáři, abyste se zbytečně nezdržovali hledáním. Co byste však měli stoprocentně vědět, je, zda instalatéři, které znáte, poskytují havarijní služby 24 hodin denně bez ohledu na víkendy a svátky.

Pokud tomu tak je, v zásadě o nic nejde. Instalatér dorazí během krátké doby, provede detekci úniku vody speciálními metodami poslechových tyčí nebo formovacím plynem, závadu přesně lokalizuje a případně ji ihned odstraní. Vzhledem k tomu, že vyhledávání úniku vody je těmito metodami velmi přesná, nebude nutné bourat celou zeď, ale pouze odebrat malý kousek omítky, aby bylo možné poškozené místo dát do pořádku. Odstranění problému potrvá poměrně krátkou dobu a nebude to znamenat, že namísto oslavy Vánoc se váš byt promění ve staveniště, kde namísto vánočního stromku zaujme prostor pneumatické kladivo.