Nejlepší olivový olej

Oleje jsou nedílnou součástí naší stravy. Měly by představovat asi 20-25 % celkového denního příjmu energie. V našem těl mají mnoho funkcí, a tak jsou pro správnou aktivitu organismu jako celku úplně nezbytné. Díky nim můžeme z potravy přijímat vitamíny rozpustné v tucích, jako je A, D, E a K, bez nich se opět naše tělo neumí obejít. Bez vitamínu A nám hrozí zhoršení zraku, častější infekce a poškození různých epitelů našeho těla. Pokud budeme mít deficit vitamínu D, projeví se to nejen jako snížení imunity ale také jako poškození kostí. Bez vitamínu E pak dochází k lipoperoxidaci, což vede k degenerativnímu poškození cév a srdce. Vitamín K je pak zodpovědný také za stav kostní hmoty a velký význam má také při srážení krve.

olivový olej

Vedle toho se také lipidy účastní tvorby membrán veškerých buněk našeho těla, a proto jsou důležité pro jeho vývin i udržení integrity. Bez dostatečné tukové zásoby by u dívek nebylo možné spustit menstruaci, protože ta se odvíjí právě od množství tukových zásob (tělo se tak snaží zamezit momentu, kdy by dívka, která nemá dostatečnou výživu, počala dítě, které by pak nezvládla donosit). Také právě lipidy v membránách umožňují vznik zánětlivé odpovědi, což je pro nás obvykle nepříjemná, ale pro organismus přínosná reakce.

olivy

Problémem v dnešní společnosti je ale také druhý extrém, a to nadměrná konzumace tuků v potravě. Velké procento populace se stravuje ve fastfoodech, které na tucích zakládají. Tuky jsou totiž nositeli chuti, takže díky nim je jídlo chutnější a výraznější. Ale v těchto tucích jsou obvykle velmi nebezpečné nasycené mastné kyseliny, které při nadměrné konzumaci znamenají riziko vzniku aterosklerózy a dalších onemocnění. Proto bychom je měli nahradit mononenasycenými kyselinami, které se nachází například v extra panenském olivovém oleji https://www.olivum.cz/olivovy-olej/.