Zdravý životní styl a optimální váha

Aby byl člověk zdravý, vitální a udržel si optimální hmotnost a byl fit, tak často uslyší, že je třeba dodržovat zdravý životní styl. Ale co to vlastně všechno obnáší? Je spousty různých rad, nápadů, postřehů, motivačních videí a různých dalších věcí, které ukazují, jak je možné o své zdraví pečovat a starat se o něho. Ale jde vlastně stále o pár základních rad, které se dále prohlubují, a zkoumá se u nich, jak to vše funguje a jak to ještě lépe vylepšit.

zdravý pohyb

Zdravá výživa

Základním v udržování pevného zdraví je bezesporu zdravá http://www.zdrava-promena.cz/svet-zdravych-potravin/ a vyvážená strava. Je to proto, že ze stravy získáváme důležité živiny a to se následně odráží na celém organismu, na stavu pleti, kostí, svalů, šlach, na energii apod. Proto je třeba zjistit, jaké jídlo vám dělá dobře, snažit se jíst pravidelně, jíst vyváženou a pestrou stravu, nebát se ani kvalitních doplňků v případě nedostatku nějakého vitamínu. A hlavně jíst s láskou a nedělat si z jídla strašáka, kterého je se třeba bát, pokud se snažíte snížit váhu či si ji udržet.

Optimální váha

Pokud chcete zjistit, jaká je vaše ideální váha a zda netrpíte podváhou či nadváhou, pak si můžete vypočítat BMI Bmikalkulacka. BMI ukazuje vlastně na to, jak na tom člověk je v poměru své výšky a váhy – BMI = tělesná váha (kg) / tělesná výška na druhou (m). Díky tomu se ujistíte, zda netrpíte nadváhou a nebylo by lepší nějaké to kg dát dolů. Když budete mít totiž svoji optimální váhu, tak budete mít více energie, zbytečně nebudete zatěžovat kardiovaskulární systém, klouby, záda apod. V optimální váze se budete cítit zdravěji i pohodlněji. Samozřejmě není zdravý ani jeden extrém a i velmi nízká váha je nebezpečná.

ideální váha

Další faktory zdravého životního stylu

K dalším věcem, které patří k udržování zdravého životního stylu patří například i pravidelný a zdravý pohyb, dostatek spánku a kvalitního odpočinku, péče o duševní zdraví a práce s emocemi, udržování zdravých mezilidských vztahů, dostatek času pro sebe a své koníčky a spousty dalšího.