Schodiště podporuje správné držení těla

Jak spolu souvisí správné držení těla a schodiště? Možná, že vám připadá trochu přitažené za vlasy tvrzení, že chůze po schodech výrazně přispěje k správnému tvaru vaší páteře a tím pádem k celkovému zlepšení životního stylu, ale začněme trochu ze široka.

zděné schody

Lidská kostra je koncipována tak, aby unesla zátěž svaloviny a dalších částí těla poměrně bez problémů a bez úrazů a dalších defektů. Předpokladem pro tento postup je mimochodem dostatek fyzického (vhodného) pohybu a svalová hmota, která není zakrnělá ani ochablá. Je dobře známo, že kdo pravidelně například jezdí na kole nebo provozuje turistiku, jeho svalnatá stehna, hýždě a lýtka jen tak nezaskočí každodenní běžný pohyb ve http://fityou.cz/anatomie-brisnich-svalu/ nku na ulici, v přírodě, ve městě a v zaměstnání.

schodiště v domě

Nejdůležitější částí lidské kostry je páteř, a kdo mívá problémy s páteří, obvykle se nedostatečně pohybuje nebo se nevhodně stravuje. Aby nám páteř dobře sloužila, musíme její zakřivení podpořit svaly nohou, břicha a zad, ale na jednu část těla se přitom občas zapomíná – na chodidla. Všimněte si, že mnoho lidí dochází pravidelně do posilovny, procvičují leh-sedy, zvedají těžké činky, aby zpevnili a posílili zmiňované svalové partie, ale jejich chodidla strádají.

Jestliže dopustíme, aby zakrnělo svalstvo chodidel, které udržuje ve správném stavu obě klenby, rozvine se u nás plochá noha a ta má pak velký vliv na problémy s bederní páteří, s kotníky a kolenními klouby. Dokonce až takový, že to hraničí s invaliditou.

Co bychom vám mohli doporučit, je pravidelná chůze po schodech – bez bot. Pokud si necháte zhotovit schodiště od specializované firmy, nenechte jej zahálet a procházejte se po něm denně alespoň deset minut. Chodidlům svědčí chůze naboso a námaha na schodišťových stupních a podpoříte-li vaše úsilí i chozením naboso venku v přírodě, bude vaše snažení korunováno úspěchem.