Je závěsná houpačka do bytu dobrý nápad?

Není pochyb o tom, že závěsné houpačky patří mezi oblíbené dětské atrakce. Avšak faktem také je, že z našich dětských hřišť pomalu, ale jistě mizí. Je to především z toho důvodu, že jsou považovány za potenciálně nebezpečné, zvláště pak ty nejjednodušší varianty.

A není divu. Stačí si představit, co by se mohlo stát, kdyby se dítě v nejvyšším bodě zhoupnutí pustilo a prakticky vyletělo. Snadno by si mohlo rozbít hlavu či přivodit jiná vážná zranění. Majitel hřiště by pak musel hradit následnou léčbu a platit odškodné, což se nikomu samozřejmě nechce. Je tedy jen pochopitelné, že se ty nejnebezpečnější prvky postupně odstraňují.

zhoupacka3

To však nic nemění na tom, že děti je mají rády. Proto je také najdeme v nejrůznějších podobách na mnoha zahradách. Tak si děti užijí svou oblíbenou atrakci, zatímco provozovatelé dětských hřišť jsou z obliga.

Dobrá, ale co když zahradu nemáme? Pro takové případy je již i u nás dostupná závěsná houpačka do bytu Chytrá liška. Ta se velmi podobá té klasické, avšak místo na kovovou konstrukci se upevňuje pomocí speciálních úchytů na dveřní rám. Díky tomu umožňuje volné houpání i v domácnosti.

Je však třeba se ptát, zda je tento typ houpačky skutečně bezpečný. Jsou zde totiž rizika, se kterými je potřeba počítat a která u venkovní varianty nehrozí, nebo ne až v takovém množství.

zhoupacka4

Za prvé zde máme fakt, že na rozdíl od venku zde máme strop. Je tedy třeba dávat pozor, abychom do něj nenarazili, což může být pro některé děti, které se chtějí houpat co nejvýš, problém.

Dále musíme vzít v úvahu fakt, že před dveřmi i za nimi je nutné vytvořit dostatečný volný prostor, aby dítě při houpání do něčeho nenarazilo. Jedná se zde především o nábytek, hlavně tedy ten s ostrými hranami.

Jak je vidět, je toho hodně, na co je třeba dávat pozor. Je to však nutné pro bezpečí našeho dítěte. A to by mělo být vždy na prvním místě.